READING

Canon Workshop || How to photograph without the au...

Canon Workshop || How to photograph without the automatic features?

Vorige week donderdag ging ik naar Amsterdam om daar tijdens een zonnige middag de allereerste fotografie workshop van Canon voor de pers bij te wonen. Een workshop en een productpresentatie in één. Canon heeft namelijk een nieuwe spiegelreflexcamera op de markt gebracht: de EOS 1200D. De vervanger van de 1100D is een instapmodel. Dit betekent dat dit de perfecte camera is voor mensen die van een compact camera overstappen naar een spiegelreflexcamera. En niets is minder waar. De camera is super gebruiksvriendelijk (denk aan een korte uitleg op je scherm bij elke functie) en Canon heeft ook een speciale applicatie voor op je mobiel ontwikkelt om je te helpen bij het fotograferen. Een soort handleiding genaamd de EOS Companion-app. Daarnaast is die vergeleken met mijn eigen spiegelreflexcamera een stuk lichter. Zoals bijna elke blogger gebruik ik dus ook een spiegelreflexcamera om foto’s te maken voor mijn blog, maar om eerlijk te zijn: ik had voor de cursus geen idee van wat al die functies op zo’n camera nou eigenlijk betekenen en kunnen doen voor je foto. De automatische functie (de functie waarbij je zelf niets hoeft in te stellen en de camera het allemaal voor je doet) was mijn redder. Tuurlijk gebruikten ik ook wel eens de andere functies, maar dat was gewoon uitproberen en kijken of de foto daar mooier van werd. Dankzij de workshop van Canon is daar verandering in gekomen! 

De workshop stond in het teken van “Power to your next step”. Weg met de automatische stand. Afgelopen donderdag middag was het alleen maar foto’s maken met de P, TV, AV, M functies van de 1200D. Gelukkig kregen we voordat we begonnen met fotograferen ook een uitleg met voorbeelden van deze functies. Ben jij net zo’n beginner wat betreft deze functies als ik voor deze workshop en wil je meer leren/weten over de verschillende functies? Let dan goed op. Ik deel namelijk graag met jullie de informatie en tips die ik ook heb gekregen zodat jullie ook naar de ‘next step’ kunnen gaan;).

Program (P) 

De P-stand op de camera is eigenlijk ook een automatische stand waarbij je zelf nog wel controle kan hebben. De camera meet de belichting, de diafragma (functie waarmee je de voorgrond of achtergrond onscherp kan maken) en de sluitertijd. Je hoeft dus eigenlijk zelf weinig te doen. Wil je wel zelf de controle houden of de sluitertijd en de diafragma toch een aanpassen? Dan kan dit bij de P-stand wat bij de echte automatische stand van de camera niet kan. Hieronder op de foto staat met een rood vierkant de functies aangegeven die je bij de P-stand kan aanpassen (1/60 is sluitertijd, F6.3 is diafragma) Dit kan je aanpassen door aan het wieltje te draaien (zie tweede foto hieronder). Deze P-stand heb ik gebruikt bij het maken van de foto’s van de twee modellen.

Nog een tip! De cijfers die je daar onder ziet staan (-2, 1, 0, 1, +2) hebben te maken met het licht dat je tijdens het maken van de foto’s binnenlaat. Door op het knopje AV te druk en tegelijkertijd het wieltje te draaien kan je dit aanpassen. Draai je naar links (richting -2) dan worden foto’s donkerder. Draai je naar rechts (richting +2) dan worden de foto’s lichter. Dit kan je bij elke stand aanpassen/gebruiken.

Time Value (TV)

Bij deze stand ligt de focus op de sluitertijd. Deze moet je bij deze stand zelf instellen door het voorste wieltje op je camera te draaien. Het handige is dat de diafragma zich dan automatisch aanpast. De TV-stand gebruik je wanneer je een bewogen voorwerp niet bewogen in beeld wilt hebben. Je kan dus zo een hard rijdende auto op de foto zetten. Op de foto lijkt de auto dan echter stil te staan. Dit doe je door de sluitertijd korter te maken. Je maakt de sluitertijd dus kleiner door aan het wieltje te draaien en de sluitertijd aan te passen van bijvoorbeeld 1/500 naar 1/320. Wil je wel beweging in de foto? Je kies dan weer een langzamere sluitertijd (bijvoorbeeld 1/500 of 1/600). Deze stand heb ik gebruikt bij het maken van de allereerste foto: de foto van de nagellak in het water met belletjes. Voor deze foto heb ik trouwens ook nog het licht moeten aanpassen.

Aperture Value/Diafragma (AV)

Bij de AV-stand gaat het juist om de diafragma die je handmatig kiest door middel van hetzelfde draaiwieltje als bij P en TV. Zoals eerder aangegeven staat de diafragma voor scherptediepte in je foto. De sluitertijd en de belichting wordt automatisch aangepast. Je kan de diafragma zetten op F2.8 dan weet je zeker dat de achtergrond wazig is. Deze stand heb ik gebruikt bij het maken van de foto met de cupcakes met servies. Helaas had ik een 18-55mm lens waardoor de diafragma niet lager kan dan F4.5 waardoor de achtergrond niet heel onscherp kan worden. Wil je dit graag wel zoals je ook bij outfit foto’s van bloggers ziet? Dan heb je een andere lens nodig, namelijk een 50mm. 

Manual (M)

Bij de Manual stand moet je echt alles zelf instellen. Van licht, diafragma tot sluitertijd. Alles moet handmatig door jou worden ingesteld. Een echte uitdaging en zeker een ‘next step’. Deze functie heb ik dan ook nog niet gebruikt tijdens de workshop. Ik moest eerst de overige standen onder de knie krijgen;). Ook hier gebruik je weer het wieltje om dingen aan te passen. Probeer in het begin gewoon wat en kijk wat er dan precies verandert.

Veel succes!!;) 

Alle foto’s zijn genomen met de nieuwe camera van Canon: EOS 1200D. De camera die je op de foto’s ziet is mijn eigen camera, dus niet de nieuwe camera van Canon.  


Leuk dat je The New Girl In Town leest! Ik ben Laura en deel dagelijks de tips & tricks en inspiraties op het gebied van interieur, reizen, carrière, ondernemen, maar ook de laatste nieuwtjes, leuke weetjes en de trends op het gebied van fashion & beauty. Enjoy!

RELATED POST

 1. Ik heb hem op de manuel stand staan en dan probeer ik gewoon alles uit 🙂

 2. Heel handig artikel! Ik gebruikte al regelmatig andere standen op mijn Canon EOS 500D. De TV-stand gebruik ik vaak voor het fotograferen van mijn hond. De P-stand gebruik ik voor het maken van foto’s voor mijn blog.

 3. Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik fotografeer zelf altijd op de M stand. Krijg je vanzelf onder de knie! 🙂

 4. Wauw wat een handige tips!

 5. Echt heel gaaf die foto van dat potje nagellak! En handige tips 🙂
  Liefs

 6. Dit had me zooooo leuk geleken! Wat een kwaliteit! XO

 7. Leuke tips 🙂 Ik heb wel een vraagje.. als je dus na deze “next step” je fototoestel opnieuw op “automatisch” wil zetten, werkt die automatisch functie dan zoals voordien? Of is er door zelf te prusten ook daar iets aan gewijzigd?

 8. Wat een handige tips!
  En wat gaaf dat je daar bij mocht zijn!

 9. Bedankt voor de tips! 🙂

  Kus,
  http://www.shoeaholicandmore.com

 10. Goed beschreven en mooie foto’s! Was leuk je daar te ontmoeten! 🙂

 11. Wat een mooie foto’s!!

 12. Ha hoe gaaf om te zien, de nagellak foto in the making!

 13. Wauw, leuk zo’n workshop, prachtige foto’s heb je gemaakt, vooral met die nagellak heeft een gaaf effect!

 14. Wat schrijf je fijn! En ontzettend goed alles beschreven in een toegankelijke taal! x

  http://www.rougeuse.com

 15. Wat een goed artikel! Ik wilde zelf ook graag bij het event zijn, maar ik moest helaas werken. Zo jammer!!
  Ik gebruik steeds vaker de M stand en dan probeer ik gewoon vanalles uit tot het werkt. Gelukkig krijg ik het steeds beter onder de knie! 😉 xx

 16. Oeh, fijne tips zeg! Ik vind je foto van ’t nagellakje prachtig 🙂 xo

 17. Wat leuk dat je bij die workshop was! Zelf heb ik sinds kort ook een Canon (600D), maar het is wel nog even uitzoeken hoe het allemaal werkt hoor, haha.

 18. Oké, geef mij de 1200D :p. Ik kan wel een instapmodel gebruiken, haha!

 19. Jeetje, wat een super fijn artikel! Zelf heb ik ook een Canon SLR, maar had inderdaad nog 0 verstand van hoe ik alles precies in moest stellen. Nu ben ik dus echt een heel stuk wijzer, bedankt! 🙂

 20. Supertof dat je bij die workshop was! Handige tips ook en supermooie foto’s! 🙂

  ♥ Saskia
  formerparades.blogspot.com

 21. Wat een super handig artikel! 😀
  xx
  The Stylish Confessions

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

INSTAGRAM
@lauraboogers