READING

6 tips voor een perfect gedekte kersttafel

6 tips voor een perfect gedekte kersttafel

kersttafel

Over een paar dagen is het eindelijk Kerst. Heerlijk die gezellige dagen met familie en vrienden bij de kerstboom, cadeautjes uitpakken, (foute) kerstfilms kijken en natuurlijk niet te vergeten een overheerlijk kerstdiner aan een prachtige gedekte tafel. 

Tenminste als je volgende 6 stappen volgt natuurlijk. Je kan dan wel heerlijk eten hebben gemaakt, maar een mooi gedekte kersttafel is toch wel bepalend voor de sfeer aan tafel. Ben jij dit jaar (voor het eerst) aan de beurt om een kerstdiner te organiseren voor familie en/of vrienden in jouw (eerste) huisje of studentenhuis? En heb je geen idee waar je moet beginnen bij het dekken en stylen van de tafel? Volg dan de onderstaande tips. Hopelijk heb je er wat aan;)

1. Kies een thema of kleur

Allereerst is het handig om een thema of kleur te kiezen waaraan je je kan houden. Dit maakt het dekken en stylen van de tafel niet alleen makkelijker, maar zo vormt het ook één mooi geheel. Je kan natuurlijk gaan voor traditioneel of de kerstkleuren: rood, groen, goud en wit. Maar denk ook eens aan een romantisch-, trendy, landelijk of zwart-wit thema of verras jouw gasten met een tafel met een onverwachte kleur zoals paars.

thema1 kleur1

naamkaartje4

Beeld: Stek MagazineStyle Estate | Vrouw online

2. De centerpiece

Ook wel de blikvanger van de tafel genoemd. Wanneer je een rechthoekige tafel hebt plaats je het centerpiece in het midden over de gehele lengte van de tafel. Bij een ronde tafel kan je het beste gaan voor ronde decoraties die je in het midden plaatst. Let er wel op bij het stylen van de blikvanger dat er nog kaarsen tussen kunnen staan en het niet brandgevaarlijk wordt. Meer over kaarsen bij het volgende punt.

blikvanger tafel blikvanger tafel2

blikvanger tafel1

Beeld: Wnetrza Zewnetrza | Smitten Studio | Rene Linjer 

3. Kaarsen en kandelaars

Een kersttafel is niet compleet als er geen kaarsen staan. Je kan gaan voor waxinelichtjes, maar denk ook aan kandelaars of bedenk iets creatiefs. Wil je het subtiel houden of ga je voor ‘over-the-top’? Als je voor dit laatste gaat dan kan je het beste kaarsen en kandelaars neerzetten met verschillende hoogtes.

kaarsen2 kaarsen1

blikvanger tafel3

Beeld: French Larkspur | Wedding Obsession | Home Bunch

4. Borden stapelen

Ga je voor een formal en chique diner? Dan is het volgens de etiquette verplicht om de borden op te stapelen, van groot naar klein (van voor- naar hoofdgerecht). Denk hierbij ook aan het bestek. Op dit plaatje laten ze zien hoe alles precies moet liggen en staan bij een formal diner. Gebruik bij het stapelen van borden gerust verschillende kleuren borden, maar stem het wel af op de kleur of thema. Op deze manier heeft het stapelen van borden een stijlvol en sfeervol effect.

bordenstapelen holiday2 bordenstapelen holiday3

bordenstapelen holiday1

Beeld: Ruffled | EaluxeElizabeth Anne Design

5. Kerstlint

Denk je aan een chique diner, dan denk je meteen ook aan de servetten die op alle onmogelijke manieren gevouwen op je bord liggen. Natuurlijk hoeft het helemaal niet zo moeilijk, want het is net zo stijlvol om je servet op te rollen en daar een kerstlint om heen te doen. Hieronder een aantal inspiraties.

holiday ribbon holiday ribbon6

holiday ribbon5

Beeld: Elements of Style | Trendy Tree | Citrus and Orange

6. Naamkaartjes

Bij een kerstdiner met vrienden en familie is een naamkaartje eigenlijk niet nodig, maar het is wel een leuke extratje. Je kan op ontzettend veel manieren een naambordje ontwerpen. Maak Knip bijvoorbeeld een ster uit, schrijf de naam van de persoon erop en maak deze met een knijper vast aan het wijnglas, heel simpel en gezellig. Een naamkaartje geeft trouwens ook aan dat je moeite en creativiteit in de kersttafel hebt gestoken.

naamkaartje5 naamkaartje2

 naamkaartje

Beeld: Catherine Aarsland Photography| Front + MainCoolmompicks

Heb of organiseer jij deze kerst een kerstdiner? Zoja, weet je al hoe je de kersttafel gaat stylen? 


Leuk dat je The New Girl In Town leest! Ik ben Laura en deel dagelijks de tips & tricks en inspiraties op het gebied van interieur, reizen, carrière, ondernemen, maar ook de laatste nieuwtjes, leuke weetjes en de trends op het gebied van fashion & beauty. Enjoy!

RELATED POST

 1. Manon

  21 december

  Oh wat een leuke inspiratie foto’s, dat paarse vind ik echt geweldig haha!

  • Laura
   Laura

   24 december

   Ja die is tafel is mooi he….;)

 2. Fleur

  21 december

  Prachtige inspiratie allemaal!

 3. Dagmar

  21 december

  Wauw wat een prachtige tips en fijne inspiratie, geweldig én precies op het juiste moment <3 Dankjewel!

  • Laura
   Laura

   24 december

   Haha goed om te horen! Graag gedaan Dagmar;)

 4. Cherel

  21 december

  Fijne inspiratie en handige tips! Ik kan dit jaar waarschijnlijk lekker aanschuiven met Kerstmis 🙂

 5. Stephanie

  21 december

  Goede tips en wat een mooie foto’s! Aaah! <3

  • Laura
   Laura

   24 december

   Goed om te horen Stephanie:)

 6. Anouk

  21 december

  Ah, wat een fijne tips! Zelf gaan we uiteten met Kerst, maar stiekem vind ik thuis eten veel leuker 🙂 xo

  • Laura
   Laura

   24 december

   Goed om te horen! Ik ga Tweede Kerstdag uiteten, ook hartstikke leuk:)

 7. Sanae

  22 december

  Prachtige inspiratie foto’s!

 8. […] 6 tips voor een perfect gedekte kersttafel […]

 9. […] 6 tips voor een perfect gedekte kersttafel […]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

INSTAGRAM
@lauraboogers