Backpacking stories: de voorpret

backpack stories

Wie doet het tegenwoordig niet. Na jarenlang studeren of misschien wel na het verliezen van een baan, besluiten om je tas te pakken en voor een langere tijd naar het buitenland te vertrekken. Door alle voorzieningen van tegenwoordig (lees: apps als tripadvisor) is het een stuk makkelijker geworden om jezelf te redden aan de andere kant van de wereld, maar een overzichtje met tips kan nooit kwaad.

Ben jij ook van plan om te gaan backpacken? Let dan goed op! De aankomende tijd verschijnen er drie artikelen op The New Girl In Town: de backpacking stories. Geschreven door reis liefhebster en de blogger achter Fika Magazine, Agnes Nijholt. Agnes studeerde afgelopen Juli af en besloot om een aantal maanden op reis te gaan. As We Speak zit zij aan de andere kant van de wereld, maar Agnes wilde toch heel graag haar tips & tricks en evaringen met jullie delen.

We trappen af met de voorbereiding: waar moet je aan denken als je van plan bent een paar maanden te gaan reizen?

Bestemming & budget
Je hebt besloten dat je gaat backpacken. Leuk! Maar waarheen en voor hoe lang? Je bestemming is ontzettend belangrijk omdat er veel factoren vanaf hangen. Maak voor je zelf een lijst waar je graag heen wilt en streep weg wat op dit moment niet mogelijk is (bijvoorbeeld qua budget en tijd). Ik heb gekozen voor de bestemming Zuid-Oost Azië, voor drie maanden. Deze keuze heeft een aantal redenen. Ten eerste ga ik samen met mijn vriend. Hij is er al eens eerder geweest en wilde er graag naar terug. Ten tweede is het leven in Zuid-Oost Azië een stuk goedkoper dan in bijvoorbeeld Australië. Ik hoefde dus minder lang te sparen, voor de drie maanden die we weg willen gaan. Voor Azië kun je ongeveer aan houden dat je 1.000 euro per maand kwijt bent aan het leven daar. Dus voor je hotels/hostels, eten en tussentijds reizen. Daar zit je vliegticket echter niet bij. Houd de vliegmaatschappijen een beetje in de gaten want voor zo’n 600 euro moet je zeker naar Azië kunnen vliegen. Ga je naar Australië dan moet je zeker een paar duizend euro extra sparen want het leven is daar een stuk duurder en ook aan de vliegticket hangt een flink prijskaartje. Ook wilde ik graag naar Zuid-Oost Azië omdat het er in de periode dat wij gaan (februari t/m april) lekker weer is en omdat er zoveel moois te zien is. Daarnaast is Aziatische keuken een van mijn favorieten.

Geld-920x400

Route
Als je eenmaal een bestemming hebt gekozen en hebt besloten hoe lang je van huis gaat, is het natuurlijk hartstikke leuk om een route uit te stippelen. Doe dit alleen niet te precies, want je zult zien dat op reis je plannen negen van de tien keer veranderen. Maak wel een lijstje waar je per se heen wilt en wat je graag wilt zien. Dan kun je kijken wanneer het waar lekker weer is (de zon moet natuurlijk wel schijnen!) en hoe je moet reizen. In Azië kun je bijvoorbeeld veel over land doen met de bus of met de trein, maar soms moet je over zee en dan moet je dus het vliegtuig pakken. Soms is het vliegtuig ook gewoon goedkoper dan het andere vervoer. Met Air Asia (soort Ryanair) vlieg je regelmatig voor slechts 10 euro naar een andere bestemming. Houd er ook rekening mee dat je voor een aantal landen maar een visum krijgt voor een maand. In Thailand moet je bijvoorbeeld na één maand het land weer verlaten.

Route_ZOA_Grijs

Inentingen en aankopen

Maak op tijd een afspraak bij de GGD of bij je huisarts om je te laten inlichten over inentingen. Zeker in Azië heb je diverse inentingen nodig zoals een prik tegen gele koorts en hepatitis A en B. Voor een aantal van deze prikken moet je een bepaalde tijd voor vertrek je laten inenten – let dus goed op dat je dit niet pas een week van tevoren doet. Verder kun je vrienden en familie een aantal weken voor vertrek laten weten dat je gaat. Wie weet hebben zij nog een backpack op zolder liggen of andere spullen die handig kunnen zijn (zoals Lonely Planets).

Je zult zien dat als je eenmaal hebt besloten te gaan reizen dat er allerlei dingen bij komen kijken. Maak je vooral niet te druk want als je eenmaal onderweg bent vergeet je alle zorgen direct weer. Oh, en vind je het allemaal wel erg veel geld? Als je het een beetje slim aanpakt kun je goed besparen en leef je soms nog goedkoper dan je in Nederland zou doen. En de herinneringen en ervaringen die je eraan overhoudt, zijn onbetaalbaar.

De volgende keer in backpacking stories: inpaktips en in flight essentials!

Tekst: Agnes Nijholt

Beeld: Le Sunshine | BackpackenInAzie.nl


RELATED POST

  1. Rachel

    11 februari

    erg leuk om dit zo te lezen!

  2. […] Backpacking stories: de voorpret […]

  3. […] de vorige twee delen gaf ik je al wat tips voor de voorbereiding en het inpakken van je backpack, vandaag geef ik je tips voor tijdens je reis. Iedereen reist […]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

INSTAGRAM
@lauraboogers