5 tips voor productief thuiswerken

Thuiswerken. Ik heb het bijna een jaar lang elke vrijdag gedaan. Toentertijd had het voor mij alleen maar voordelen. Door ook op mijn thuiswerkdag mijn dagelijkse ritme te behouden, wist ik altijd productief aan de slag te kunnen gaan. Nu gaat het echter wel wat anders worden. In dit artikel heb je kunnen lezen wat mijn plannen en doelen zijn voor de komende tijd en dat betekent ook (veel) meer thuiswerken. (Meer) thuiswerken kan ook zo zijn nadelen hebben, afleiding, minder scheiding tussen werk en privé. Hoe zorg je dan toch dat je thuis dagelijks productief aan het werk kan gaan? 

Aangezien ik niet de enige ben die vanuit huis gaat werken, ben ik het internet afgestruind naar tips. Samen met mijn eigen ervaringen van het afgelopen jaar, ben ik op een rijtje handige tips gekomen. Tips die ik de komende tijd ga volgen, om zo productief en gefocust mogelijk thuis te kunnen werken.

1. Ritme 

Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat een vast ritme mij helpt productief te zijn, maar vooral ook een houvast geeft. Elke dag op een vast tijdstip opstaan, aankleden alsof je naar kantoor gaat, ontbijten ende laptop openklappen helpen mij om aan de slag te gaan en niet afgeleid te worden door andere taken in het huis. Daarnaast weet ik van mezelf dat ik in de ochtend, vrij snel na het opstaan, het productiefst ben. Ben je geen ochtend mens en ben je in de middag en/of richting de avond het productiefst? Dan is het wellicht een idee om je (werk) ritme en/of planning daarop aan te passen.

Het is daarnaast wel aan te raden om je ’s ochtends klaar te maken zoals je normaliter ook zou doen als je het huis uit moet. Het is natuurlijk verleidelijk om de hele dag in je pyjama te werken, aangezien niemand je toch ziet. Maar het is niet efficient. Het geeft je meer de chilling mood dan de werk mood en dat is niet goed voor je to do’s.

2. Een andere (professionele) omgeving

Uit onderzoek is gebleken dat het creëren van een professionele werkplek helpt bijdraagt aan de productiviteit. Werken vanaf de bank of het bed dus niet! Probeer thuis een rustige omgeving te creëren met zo min mogelijk storende elementen. Mocht je de ruimte hebben dan is een andere ruimte dan de ruimte waar je leeft nog beter. Vooral dit laatste vond ik zelf storend. Ik zat de hele dag maar in de zelfde ruimte, zowel te werken als ’s avonds te koken, eten en tv te kijken. Mijn productiviteit werd daardoor minder en had vaak aan het einde dag behoefte om even het huis uit te gaan.

Deze maand ga ik dan ook aan de slag met het creëren van een echte werkruimte in huis. Een andere kamer dan de woonkamer en keuken. Maar wat ook helpt is een plaatselijk koffietentje met internet. Niet alleen goed voor de productiviteit, maar ook voor je netwerk!

3. Plannen 

Voordat je echt aan de slag gaat is het verstandig om een to-do-lijstje te maken. Ik ben zelf gek op lijstjes! Een to-do-lijstje helpt je in kaart te brengen wat je allemaal nog moet doen. Schrijf alles op, ook ideeën die in je opkomen. Zo maak je je hoofd leeg en ben je gefocust. Stel prioriteiten, welke to-do’s moeten vandaag echt gedaan worden en tegen welke to-do’s kijk je het meest op. Doe deze als eerst, nu je nog productief bent. Je concentratie zakt gedurende de dag. Het is dan ook slimmer om de minder belangrijke to-do’s voor later te bewaren.

Door voor jezelf duidelijk te hebben wat je moet doen en vooral wat je als eerst moet doen, ben je minder snel geneigd om je werk neer te leggen. Daarnaast zal je door het to-do lijstje ook niets vergeten. Lees hier meer over applicaties die helpen bij het organiseren van je dag.

4. Plan pauzes in

Pauzes zijn essentieel om gefocust te blijven. Probeer dan ook in blokken te werken. Er zijn verschillende time management technieken. We bespraken in dit artikel al eens eerder drie handige technieken. Een gouwe ouwe is de Pomodoro-techniek. Bij deze techniek werk je 25 minuten non-stop en daarna neem je vijf minuten pauze. Na vier blokken van 25 minuten kan je een langere pauze houden van 15-20 minuten. Het doel is om minder tijd te besteden aan het uitstellen van taken… Klinkt bekend, niet?

5. Ga afleiding uit de weg

Mijn grootste afleiding is mijn mobiele telefoon en in het huidige digitale tijdperk is dit waarschijnlijk voor veel mensen het geval. Zowel thuiswerkers als mensen op kantoor. Een goede tip is je telefoon op vliegtuigstand of op ‘niet-storen’ zetten. Zo ontvang je (tijdelijk) geen meldingen op je telefoon. Maar denk ook aan notificaties op je laptop, zoals e-mail. Zet deze uit als dit voor jou een afleiding is. Zorg dat je eerst de to-do’s gedaan hebt die je af moet hebben en plan daarna een moment in om je mail bij te werken.

Wat zijn jouw tips om productief thuis te werken? 


Leuk dat je The New Girl In Town leest! Ik ben Laura en deel dagelijks de tips & tricks en inspiraties op het gebied van interieur, reizen, carrière, ondernemen, maar ook de laatste nieuwtjes, leuke weetjes en de trends op het gebied van fashion & beauty. Enjoy!

RELATED POST

 1. evelien

  4 januari

  Wat een fijne tips, ik vind inderdaad mezelf aankleden en werken aan mijn bureau erg fijn <3
  Liefs,
  Evelien

 2. Amy

  4 januari

  Handige tips! Het is best lastig om in de juiste mindset te komen als je vanuit huis werkt, dat heb ik zelf ook al gemerkt de laatste jaren. Een goede geluidsfilterende koptelefoon en een proper bureau maakten voor mij al een énorm verschil!

 3. Dit zijn erg fijne tips! Sinds ik studeer merk ik dat ik het lastig vind om thuis gefocust te werken. Ik ga jouw ideeën zeker proberen! Wat voor mij ook goed werkt is de tijd afplakken en wekkers zetten voor pauzes, op die manier werk ik gewoon door zonder me de hele tijd bezig te houden met hoe laat het is. Malou x

 4. Oei, volgens mij moet ik toch wat meer bezig met tips 1, 4 en 5! Vooral mijn ritme is redelijk nonexistent 😉

 5. DQ

  10 januari

  Ik werk één dag in de week thuis, en ik merk dat het eigenlijk mijn meest productieve dag van de week is. Als ik er maar net zo vroeg begin als altijd (namelijk 7 uur) en inderdaad, niet teveel op mijn telefoon kijk 😉 xx

 6. Mariëlle

  10 januari

  Wat heb je een mooie blog zeg! Ik kan me prima afsluiten van bijvoorbeeld mijn telefoon en ik kijk er dan alleen op als ik ‘pauze’ heb. Plannen is voor mij echt key!

 7. […] 5 tips voor productief thuiswerken […]

 8. […] 5 tips voor productief thuiswerken […]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

INSTAGRAM
@lauraboogers