Tips voor een fijne thuiswerkplek

Ondernemer, ZZP’er of in dienst, steeds meer mensen werken (gedeeltelijk) vanuit huis. Ook ik werk sinds januari fulltime vanuit huis en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. In dit artikel hebben jullie al kunnen lezen hoe je productief blijft tijdens het thuiswerken. Eén van de tips is een vaste ruimte of plek om te werken. Maar hoe creëer je die en wat heb je daarvoor nodig?

Wij hebben een aantal belangrijke punten en tips voor je op een rijtje gezet, zodat je zo goed mogelijk aan de slag kan in een comfortabele en inspirerende werkplek.

1. Vaste werkplek

Laten we nog even terugkomen op de vast werkplek. Waarom is een vaste thuiswerkplek handig en hoe bepaal je die? Bedenk waar je het liefst in je eigen huis werkt? Waar wordt je het minst afgeleid? Heb je alle spullen bij de hand, denk aan laptop, archief, boeken etc? De antwoorden op deze vragen spelen allemaal mee bij het bepalen van de perfecte werkplek. Op het moment werk ik zelf vanuit de keukentafel, maar zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen wil ik zo snel mogelijk één van onze (nu nog) rommel kamers omtoveren tot een thuiswerkplek. Zodat ik mij daar kan focussen op het werk en niet gestoord en/of afgeleid wordt.

2. Kleur op de muur 

Heb jij thuis ook een aparte ruimte voor een eigen werkkamer? Denk dan naast de inrichting ook eens aan een kleurtje op de muur. De kleur op de muur heeft namelijk invloed op je humeur en concentratievermogen. Het beste is om de meeste muren neutraal en lekker licht te houden, met één accentkleur. Denk bijvoorbeeld aan de kleur blauw (bevordert het concentratievermogen), turquoise (goed voor de creativiteit) of groen (bevordert een harmonieuze en frisse energie).

3. Een fijn bureau 

Iedereen weet dat de hele dag zitten niet goed voor je is. Gelukkig zijn er genoeg creatieve oplossingen om ervoor te zorgen dat je toch tijdens het werken wat beweging krijgt. Daarnaast heb je tegenwoordig ook bureaus die je in hoogte kan verstellen, zodat je bijvoorbeeld ook staand kan werken. Naast dat het natuurlijk ergonomisch goed moet zijn, is het ook belangrijk om te bedenken wat jij prettig vindt aan een bureau. Houd je van veel werkruimte en/of een clean bureau? Wil je een bureau met opbergruimte of juist niet?

4. Goed zitten 

Een bureaustoel is misschien nog wel een betere investering. Een bureaustoel kan je in tegenstelling tot veel bureaus afstellen op jouw wensen. Een goede zithouding is namelijk essentieel. Wat is dan een goede zithouding? Je benen moeten in een hoek van 90 graden staan en je rug recht. Ook is het belangrijk dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte staat zodat je je hoofd rechtop houdt. Dit voorkomt op lange termijn RSI of nek- en rugklachten. Vooral als je echt hele dag zit voor je werk!

5. Licht

Uit onderzoek is gebleken dat van te weinig daglicht tijdens het werken de prestaties achteruitgaan. Zoek dus een thuiswerkplek waar voldoende daglicht binnen komt. Denk je de juiste plek gevonden te hebben? Probeer dan verschillende posities uit voordat je het bureau een definitieve plek geeft. Zon in je ogen of de zon die achter je rug de kamer binnenvalt (reflecteert op je beeldscherm) is namelijk ook niet handig. Wil je ook in de avonduren werken? Dan is goede verlichting ook essentieel. Denk aan een hanglamp of juist meerdere bureaulampen of spotjes.

6. Opgeruimd staat netjes

Om zo weinig mogelijk afgeleid te worden van je werk is het belangrijk dat je jouw thuiswerkplek opgeruimd houdt. Geen papieren, boeken, memo’s, ordners of ander stapeltjes op je bureau, maar een clean desk policy! Schaf dus opbergdozen, ladekasten en/of klappers aan om alle papieren zo goed mogelijk op te bergen.

7. Kantoor accessoires 

En laten we één ding niet vergeten. De thuiswerkplek moet ook een leuke en inspirerende plek zijn op te werken. Een plek waar je graag zit. Sla je slag met mooie stationery artikelen, die natuurlijk ook praktisch zijn. Maar denk ook aan een geschikte prullenbak, groene planten, accessoires, spiegel(s), een fijn zithoekje etc.

Werk jij vaak thuis en/of heb jij een thuiswerkplek?


Leuk dat je The New Girl In Town leest! Ik ben Laura en deel dagelijks de tips & tricks en inspiraties op het gebied van interieur, reizen, carrière, ondernemen, maar ook de laatste nieuwtjes, leuke weetjes en de trends op het gebied van fashion & beauty. Enjoy!

RELATED POST

 1. Danielle

  18 januari

  Ik werk thuis en ik vind het heel fijn dat ik een werkplek heb kunnen creëren buiten het zicht. Dus niet dat als ik ’s avonds zit te netflixen nog ergens spullen zie staan die me aan het werk doen denken. De verleiding is dan groot om toch nog even iets te doen :)/

 2. Debby

  18 januari

  Ik moet thuis nog een plekje creeeren,dit heeft mij alvast op ideetjes gebracbt.

 3. nicole

  18 januari

  Ja, ik heb een kantoortje achter onze keuken. Mijn bureau is een grote plank van Ikea die tussen twee muren is geklemd. Het is een fijne werkplek.

 4. Susan

  19 januari

  Goed artikel! Ben net klaar met m’n werkplek op zolder. Heel leuk om te doen.

 5. Emmy

  19 januari

  ik heb al een hele tijd geleden een geweldige plek gecreëerd en ben er dan ook graag om te werken. Dat is voor mij ook echt een vereiste

 6. Ik heb nog een kamer in m’n huis over (logeerkamer), daar staat ook een bureau. Misschien dat ik die plek maar gezelliger moet maken en moet inrichten als werkplek. 🙂

 7. een van de kamers in huis is mijn kantoor: licht , opgeruimd heerlijk oud bureau dat nog van opa is geweest.
  Maar ik werk net zo makkelijk aan de keukentafel> met mijn laptopje en mijn Rituals doos waar al mijn spulletjes in zitten

 8. […] Tot op heden is die kamer nog verre van een home office. Het is meer een rommelkamer. Echter is de home office is niet alleen een prioriteit voor mij, aangezien ik thuiswerk, maar ook voor mijn vriend. Dit […]

 9. […] ik nu fulltime vanuit huis werk. Een goede en productieve werkplek is erg belangrijk heb ik gemerkt. In dit artikel gaf ik jullie al eerder tips voor een fijne thuiswerkplek. Een van de tips had ik zelf alleen nog […]

 10. […] van collega’s. In het begin had ik daar geen moeite mee, maar na zes maanden ‘alleen thuiswerken‘ mis ik soms wel het vragen om advies, sparren en gewoon de gezelligheid van collega’s. […]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

INSTAGRAM
@lauraboogers