READING

Eén jaar samenwonen – wat heb ik geleerd?

Eén jaar samenwonen – wat heb ik geleerd?

Eén jaar samenwonen - wat heb ik geleerd?

Na 2 jaar in Amsterdam op kamers te hebben gewoond, heb ik een jaar geleden de stad verlaten en ben ik gaan samenwonen met mijn vriend. Vorig jaar januari kregen we de sleutel en midden februari konden we na een paar weken klussen eindelijk in ons huisje trekken. Deze maand is het dus precies één jaar geleden. Maar wat heb ik van een jaar samenwonen geleerd? 

1. Samenwonen betekent niet alles samen doen

Als je gaat samenwonen, betekent het niet dat je altijd alles samen moet doen. In het begin voelde dat nog onwennig, want als je voorheen samen was dan deed je ook echt dingen samen. Nu voelt het heel normaal om in hetzelfde huis apart dingen van elkaar te doen. Hij is bijvoorbeeld aan het gamen of een serie aan het kijken, terwijl ik op mijn MacBook bezig ben met mijn blog of lekker in bad lig. Je hebt namelijk ook tijd nodig om dingen voor jezelf te doen!

2. Je moet nog steeds tijd voor elkaar vrijmaken

Ook al zie en spreek je elkaar elke dag, eet je samen en zit je ’s avonds misschien samen op de bank televisie of een serie te kijken. Het is toch heel belangrijk om ook ECHT tijd voor elkaar vrij te maken. Waarom? Je bent ondertussen ieder met je eigen ding bezig en geeft elkaar niet de volle aandacht. Ik heb dan ook gemerkt dat het goed is om, net als voorheen, dates te plannen. Zo zijn wij afgelopen zondag een middagje naar Utrecht gegaan. Heerlijk samen door de stad lopen, op het terras in de zon zitten en hapje en drankje doen. Even wat quality time!

3. Je gaat je soms aan de kleinste en stomste dingen irriteren

Zo vind hij het heel irritant en smerig dat mijn borstel (vol met haren) in de la ligt naast zijn tandenborstel. Volgens hem moet ik mijn borstel na het borstelen altijd ‘ontharen’. Terwijl ik het weer irritant vind dat hij alles laat liggen wanneer hij zijn brood ’s ochtends klaargemaakt heeft (denk aan broodplank, broodmes en aanrecht vol kruimels). Gelukkig weten we het van elkaar, dus ga je er ook wel op letten. Maar als het dan een keer niet gebeurt, dan besef je je ook wel dat het soms ook goed is om er niet over te blijven doorzeuren.

4. De ‘home office’ is prioriteit

Zo’n extra kamer waar je kan werken of waar je je even kan terugtrekken is toch wel ontzettend fijn. Tot op heden is die kamer nog verre van een home office. Het is meer een rommelkamer. Echter is de home office is niet alleen een prioriteit voor mij, aangezien ik thuiswerk, maar ook voor mijn vriend. Dit heeft een aantal redenen. Wanneer hij bijvoorbeeld een dagje vrij is kan hij namelijk niet relaxt bankhangen, gamen of televisie kijken, aangezien ik in de woonkamer aan de eettafel ook aan het werken ben. Daarnaast kan ik mij daar overdag of ’s avonds terugtrekken als ik wil werken en/of hij vrienden over de vloer heeft om voetbal te kijken.

5. Het huis is nooit af

Over klussen gesproken. We zijn een jaar verder en het huis is nog steeds niet af. Zo willen we onder andere naast de home office ook nog een kleurtje op een muur in de woonkamer, moet er nog een plank in de keuken komen en hebben we nog een trap-/voorraadkast waar nog niks mee gedaan is. Er is echt nog genoeg te doen. En ik heb het idee dat er altijd wel kleine dingen zijn die nog moeten gebeuren of die je moet bijwerken.

Eén jaar samenwonen - wat heb ik geleerd?

6. Een huis inrichten is toch best lastig

Ik vind bezig zijn met het interieur ontzettend leuk, maar ik heb wel gemerkt dat als je een heel huis voor jezelf moet inrichten het toch knap lastig is. Gelukkig zitten wij qua smaak wel redelijk op dezelfde lijn, maar het uiteindelijk kiezen van meubels, lampen, accessoires is nog wel lastig. Hier moet ik het boetekleed aantrekken, want ik vind zoveel verschillende stijlen leuk en wil ook elke keer weer iets anders waardoor er uiteindelijk helemaal niks gebeurt. Je interieur een geheel laten zijn is dan toch lastiger dan je denkt!

7. Ik eet minder gezond dan toen ik op kamers woonde

Toen ik op kamers woonde at ik een stuk gezonder en dat heeft een aantal redenen. Hij heeft namelijk andere eetbehoeftes. Zo vind hij het heerlijk om gebakken aardappeltjes met een stukje vlees en groente te eten, terwijl dat iets is wat ik echt als allerlaatste zou kiezen om te eten. Maar zo nu en dan moet je toch aan elkaar aanpassen, omdat ik het ook onnodig en ongezellig vind om twee verschillende gerechten te koken en te eten. Dit doet mijn goede voornemen, om minder vlees te gaan eten, natuurlijk ook geen goed.

Daarnaast had ik, toen ik op kamers woonde, een sterkere ruggengraat als het op eten aankwam. Ik kon mij altijd heel goed inhouden met boodschappen doen. Zo kocht ik bijna nooit chips, koekjes of andere zoetigheid, want ik wist dat als ik het kocht ook snel in de verleiding zou komen om het te eten. Niet kopen = ook niet eten. En dat was ook met het avondeten. Als ik zin had in iets ongezonds, kon ik mezelf vaak inhouden en dan kocht ik in de supermarkt juist iets heel gezonds. Zo kon ik echt elke dag een salade eten. Heerlijk met een bijvoorbeeld een beetje pasta, couscous of gegrilde groente. Nu is dat toch heel anders, want daar maak ik hem niet elke dag blij mee.

8. We moeten nog steeds een goede taakverdeling en schema zien te vinden

En dan heb ik het voornamelijk over het schoonmaken van het huis. Er zijn mensen die dit helemaal niet erg vinden om te doen. Het zelfs leuk vinden. Helaas hebben wij dat allebei absoluut niet. Toch moet het gebeuren. Na een jaar samenwonen hebben we hier nog niet de juiste balans in gevonden. Denk aan een taakverdeling en een soort schoonmaakschema (wanneer moet wat gebeuren). Ondanks dat ik misschien thuis werk en dus het meeste thuis ben, vertik ik het om alles alleen te doen. Hij kan ook best zijn handen in het sop steken. En gelukkig doet die dat ook, als het moet. Net als ik.

9. Het is vooral heel leuk en onze relatie is niet veranderd

Maar het is vooral heel leuk om samen te wonen en dat zit voornamelijk in de kleine dingetjes. Elke dag naast elkaar wakker worden, samen koken & eten en bijkletsen na een dag werken. Vaak hoor je ook dat je elkaar pas echt leert kennen als je samenwoont, maar dat hadden wij totaal niet. Het heeft onze relatie niet veranderd en het voelde vanaf het begin af aan alsof het altijd al zo was geweest. Geen grote stap. Maar wij waren ook al meer dan 8 jaar samen toen we gingen samenwonen….

Woon jij samen? En herken jij je in deze punten? 


Leuk dat je The New Girl In Town leest! Ik ben Laura en deel dagelijks de tips & tricks en inspiraties op het gebied van interieur, reizen, carrière, ondernemen, maar ook de laatste nieuwtjes, leuke weetjes en de trends op het gebied van fashion & beauty. Enjoy!

RELATED POST

 1. Interessant artikel! In september ga ik op mijzelf wonen en mijn vriend en ik hopen over 2 a 3 jaar samen te gaan wonen.

 2. Loes

  21 februari

  Ik herken aardig wat dingen! Wij wonen nu dik 1,5 jaar samen en vooral dat van het tijd maken voor elkaar vind ik heel belangrijk. Het is zo makkelijk om door drukte langs elkaar heen te leven! En de ergernissen zijn inderdaad wel aanwezig soms haha, als je gaat samenwonen kom je echt achter iedere kleine irritante gewoonte van de ander.

 3. Lodi

  21 februari

  Heel herkenbaar, hier woon ik ondertussen 12 jaar samen denk ik, naar heel lang alleen te hebben gewoond en vooral dat extra en anders eten was het eerst jaar zo waar. Elke avond iets lekkers, vaker een drankje bij het eten. Ook dat irriteren is herkenbaar, je leert elkaar echt goed kennen, zowel goed als slecht.

 4. Iris

  21 februari

  Herkenbaar haha!

 5. Wat een leuk artikel! Ik woon ook bijna een jaar samen en ga hier ook eens bij stil staan.!

 6. nicole

  21 februari

  Ja, ik vind het zeker herkenbaar. Vooral het huis inrichten vond ik lastig omdat mijn man een heel andere smaak heeft.

 7. Julie

  21 februari

  Super leuk om te lezen! Ik woon nu drie jaar samen en sommige dingen lijken nooit te veranderen. Hier in huis zijn ook nog steeds dingen niet af, staan dingen nog in dozen (in een kast) waar we geen plaats voor weten als we ze uitpakken… Eten vind ik ook altijd zo moeilijk omdat we vaak pas later thuis zijn allebei door onze job en om dan nog uitgebreid te koken vinden we allebei maar niks! 🙂

 8. Bente

  21 februari

  Zeker erg herkenbaar ;). Wij wonen ondertussen alweer bijna 7 jaar samen (in mei, in mei ook jaar samen), en ik zou niet anders willen!

 9. Bryan

  21 februari

  Wat leuk om te lezen! Wij gaan eerst een jaartje reizen om dan samen te wonen. Maar ik kan me al zo een paar dingen die ik hier lees… bij ons ook voorstellen

 10. Gabriëlle

  21 februari

  Leuk om te lezen, ik woon ook een jaar samen en ik herken wel een aantal punten. Ik irriteer me vooral aan de uitvoering van de huishoudelijke klusjes 😛

 11. Sandy

  21 februari

  Heel herkenbaar inderdaad, leuk om te lezen!

 12. […] Eén jaar samenwonen – wat heb ik geleerd? […]

 13. […] Eén jaar samenwonen – wat heb ik geleerd? […]

 14. […] Eén jaar samenwonen – wat heb ik geleerd? […]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

INSTAGRAM
@lauraboogers