Hoe start je een Bullet Journal?

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, maar Bullet Journals zijn echt een ding. Blogs, sites, Instagram, Pinterest en vooral YouTube staan er vol mee! Eind januari ging ik mij verdiepen in dit fenomeen omdat ik al langere tijd op zoek was naar een manier om gestructureerder ‘te leven’. Een van mijn goede voornemens voor dit jaar. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik verslaafd ben! 

Eind januari schreef ik al kort over de Bullet Journal. Wat is het, wat noteer je in een bullet journal en voorbeelden van leuke bullet journals, dat kan je hier lezen. Vandaag gaan ik er iets meer op in. Ik ben namelijk zelf sinds 2 weken echt aan de slag gegaan met een bullet journal.

Waarom een Bullet Journal?

Een bullet journal is een manier om onder andere al je afspraken, taken, plannen, to-do’s en andere lijstjes op één plek te verzamelen. Daarnaast is het leuke aan een Bullet Journal dat je volledig je creativiteit erin kwijt kan, want je bent niet afhankelijk van een standaar lay-out. Het enige wat vaak in een Bullet Journal staat zijn pagina’s vol met kleine stipjes. Je kan dus zelf bepalen wat je in je Bullet Journal wilt zetten, op welke manier en mocht je van handlettering of tekenen houden dan kan je zeker je hart ophalen. Zie hier wat voorbeelden op Instagram.

Het opzetten van een Bullet Journal, het bedenken van voor jou handige pagina’s en door Pinterest en YouTube scrollen voor leuke ideeën hoe je dit kunt vormgeven is echt heel ontspannend. Pinterest staat vol met mooi pagina inspiraties en op YouTube vind je te gekke ‘plan with me’ of ‘set up with me’ video’s. Uiteindelijk met natuurlijk als doel een gestructureerd leven. Overzichtelijk en daardoor hopelijk meer rust.

Wat heb je nodig?

In principe heb je weinig nodig. De basis is een natuurlijk een Bullet Journal of ander notitieboekje (het handigst is met stipjes). In dit artikel liet ik een altijd fijne boekjes zien. Daarnaast heb je een pen en lineaal nodig. Dit is de basis, maar je kan het daarnaast uitbreiden met  brush pennen, brush stiften, fineliner, kleurpotloden, markers, washi tape enzovoort. Zo kan je jouw Bullet Journal helemaal eigen maken.

Tip: ik geef alles eerst vorm met een potlood. Zo kan ik eerst uitproberen wat ik mooi vind, voordat ik met pennen aan de slag ga. Dus potlood en gum kan je eventueel ook toevoegen aan je lijstje.

Welke pagina’s moet je zeker in een bullet journal hebben staan?

Je kan er natuurlijk een eigen draai aan gegeven en bepaal jij zelf wat je wel en niet in je bullet journal kwijt wilt. Toch zijn er wel een aantal ‘basisregels’ Misschien heb je die al voorbij zien komen in de video in dit artikel. Maar ik zal het je hier nog even wat uitbereider uitleggen

Index

Een Bullet Journal start je met een index. Dit is eigenlijk de inhoudsopgave. Elke keer als je een pagina gebruikt of invult kan je deze noteren met bladzijde nummer en beschrijving in je index. Zo kan je altijd snel alles terugvinden. Hoe langer je de Bullet Journal dus gebruikt, hoe groter de index wordt.

Key

Ook wel de legenda. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om verschillende activiteiten aan te duiden met een ander icoontje zodat het overzichtelijk blijft. In de legenda geef je aan wat al deze icoontjes betekenen, mocht je het een keer vergeten;).

Future log (jaaroverzicht)

Dit is eigenlijk niets anders dan een jaarkalender. Hier kan je afspraken, feestdagen, verjaardagen of andere belangrijke data van te voren noteren. Zo heb je hier een goed overzicht van en kan je bij het maken van een monthly- of weekly log hierin kijken zodat je deze niet vergeet te noteren. Natuurlijk weet je niet altijd ver van te voren welke afspraken je hebt. Maar mocht je een afspraak gemaakt hebben die pas over een maand of twee is, dan kan je deze natuurlijk tussendoor altijd nog in je future log zetten.

https://www.instagram.com/p/BdiQqE_B2CU/?taken-by=amandarachdoodles

Monthly log (maandoverzicht)

In je monthly log kan je overzichtelijk je maandelijks events, activiteiten, to do’s en afspraken noteren. Zelf heb ik hier ook nog doelen en verjaardagen van die maand aan toegevoegd.

https://www.instagram.com/p/BTrUqwbBGFd/?taken-by=amandarachdoodles

Weekly log

Dit is eigenlijk hetzelfde als de Monthly log, alleen dan in een weekoverzicht. Net als een Monthly log is een Weekly vaak verdeeld over 2 bladzijden. Als je meer ruimte nodig hebt per dag dan kan je er ook voor kiezen om een hele pagina voor één dag te gebruiken. Dat noemen we een Daily Log. Zelf gebruik ik dit niet, aangezien ik het fijn vind om een overzicht van een hele week te hebben.

https://www.instagram.com/p/BQ0qEebBaHy/?taken-by=amandarachdoodles

Collections

Collections zijn overige pagina’s die je aan je Bullet Journal kan toevoegen. Op deze pagina’s verzamel je alles gerelateerd aan een bepaald thema. Zelf heb ik onder andere de volgende pagina’s toegevoegd: mijn 2018 goals, favorite 2018 memories, moodtracker, Movies to watch, Books to read en workout tracker. Deze pagina’s kan je na je Future log toevoegen, maar eventueel ook elke maand of week terug laten komen, als dat van toepassing is. Op Pinterest en YouTube vind je heel veel leuke ideeën.

Hierbij een aantal van die pagina ideeën:

1. Braindump

2. Goals

3. Goede voornemens

4. Wishlist

5. Bucketlist

6. Habit Tracker

7. Netflix Series

8. Expense tracker

9. Brain dump

10. Meal plan

11. Travel list

12. Cleaning schedule

13. Recap of the month

14. Social media tracker

15. Year in pixels

16. Challenges

17. Doodle pagina

18. Saving goals

19. Sleep tracker

20. Water of fruit tracker

Gebruik jij al een Bullet Journal? Zo ja, welke collections gebruik jij?


Leuk dat je The New Girl In Town leest! Ik ben Laura en deel dagelijks de tips & tricks en inspiraties op het gebied van interieur, reizen, carrière, ondernemen, maar ook de laatste nieuwtjes, leuke weetjes en de trends op het gebied van fashion & beauty. Enjoy!

RELATED POST

 1. Dana

  22 februari

  Ik vind het zo tof om te zien, alleen ik weet dat het niks voor mij is omdat ik liever alles digitaal heb.

 2. nicole

  23 februari

  Ik vind het altijd prachtig zoals sommige mensen dat kunnen! Met van die mooie letters. Zelf kan ik dat helaas niet.

 3. gaat het echt niet worden. te meer omdat ik als digitaal doe

 4. Shirley

  23 februari

  Ik doe het ook … maar ik heb wel drie notitieboeken anders kom ik niet uit hahaha 😉

 5. Melissa

  23 februari

  Ziet er allemaal zo mooi uit. Zelf totaal noet het geduld ervoor om dit te doen.

 6. Irma

  23 februari

  Ik vind het zo knap van mensen die dat zo mooi kunnen maken en tekenen! Ik gebruik de Mascha Planner en ben daar al heel blij mee 😛

 7. Linsey

  23 februari

  Ik was nog niet bekend met deze term, interessant! X

 8. Echt heel mooi gedaan! Bedankt voor de uitleg

 9. dit is leuk. ik zet het op de lijst van dingen die ik ooit nog een keer ga maken…

 10. […] Hoe start je een Bullet Journal? […]

 11. Dinja

  11 maart

  Ik vind het hele idee van een Bullet Journal super leuk maar ik ben niet echt een persoon die werkt met een inhoudsopgave en een legenda. Zou het nog steeds een Bullet Journal heten als ik dat niet zo gebruiken :’) ?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

INSTAGRAM
@lauraboogers