7 tips voor mooi en gezond haar

7 tips voor mooi en gezond haar

Hoe vaak hoor je wel niet iemand zeggen ‘als je haar maar goed zit‘ of ‘ik heb een bad hair day‘. Mooi en gezond haar geeft je zelfvertrouwen en zorgt dat jij je op je gemak voelt. Waarom zorgen we er dan vaak minder goed voor dan bijvoorbeeld ons gezicht. Want met alleen je haren wassen en zo nu en dan naar de kapper kom je er niet. 

Hoe je dan wel mooi en gezond haar krijgt of behoud? Wij geven je 7 tips.

1. Drink genoeg water

Water is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je haar. Eén haar bestaat namelijk voor 25% uit water. Genoeg water drinken houd dus ook je haar gezond.

2. Eet gezond en de juiste vitamines

Net als water heeft ook je dagelijks voeding effect op je haar. De gezondheid van je haar komt namelijk ook van binnenuit. Voor gezond, sterk en lang haar is het essentieel dat je genoeg zink, ijzer en vitamines A, B, C en E binnen krijgt. Een goede reden om eens wat meer groente en fruit te eten.

3. Was je haar niet te vaak en was het met lauw water

Deze tip heb je vast en zeker al heel vaak gehoord, maar toch zijn er ontzettend veel mensen die nog steeds dagelijks hun haar wassen. Shampoo is eigenlijk gemaakt om vuil en restanten van haarproducten uit je haar te wassen, iedere keer als jij je haar wast, was je ook de natuurlijke oliën uit je haar. Dit zijn de oliën die je haar nodig heeft om zacht en gezond te blijven.

Natuurlijk begrijp ik heel goed dat als je al heel lang elke dag je haar wast het moeilijk dit te doorbreken, maar als je iedere dag je lokken wast stimuleer je juist de talgproductie waardoor het juist sneller vet wordt. Probeer gewoon eens een keer deze cirkel te doorbreken. Het is moeilijk, maar zeker de moeite waard. Zelf was ik om de 2 à 3 dagen mijn haar. Op de laatste dag is het dan vaak al wat vetter. In plaats van gelijk wassen, gebruik ik een verzorgende droogshampoo. Echt ideaal!

Heb je last van droog haar? Zorg dan dat je lauw water gebruikt bij het wassen van je haar. Heet water brengt je haar schade toe en dat helpt natuurlijk niet bij het herstellen van het haar.

4. Gebruik een conditioner

Wist je dat wanneer je je haar wast met shampoo je ‘haarschubben’ op gaan staan. Hierdoor voelt je haar vaak droger, stugger en breekbaarder. Het is dan juist ook van belang om na het wassen van je haar een conditioner te gebruiken. Een conditioner zorgt namelijk niet alleen voor extra voeding en bescherming, maar ook dat de haarschubben zich sluiten, waardoor je haar extra mooi gaat glansen, glad aanvoelt en minder pluist.

Ik hoor nog best vaak om mij heen dat mensen geen conditioner gebruiken omdat hun haar daar juist slap en/of vetter van wordt. Wat dit waarschijnlijk betekent is dat je een verkeerde conditioner gebruikt voor jouw haartype en/of het op een verkeerde manier gebruikt. Er zijn namelijk conditioners die mild of juist sterk zijn, voor gekleurd haar, voor vet of droog haar, voor blondines of brunettes en ga zo maar door. Net als bij shampoo is het kiezen van de juiste conditioner van groot belang. Daarnaast breng je de conditioner echt alleen in de punten van je haar aan.

5. Kijk uit met hete stylingtools

Stijltangen, krultangen en föhns, not so good for your hair. Tenzij je een heat protector gebruikt. Hete stylingtools kunnen namelijk oplopen tot 200°C en hoger. Heat protectors zijn producten die je in je haar aanbrengt voordat je een stylingtool gebruikt. Dit product zorgt ervoor dat er een soort beschermlaagje over je haar komt, zodat je haar in mindere mate warmte te verduren krijgt.

Wat je natuurlijk ook kan doen is de temperatuurstand lager zetten. Veel stylingtools hebben tegenwoordig ook een cool functie. Het duurt dan misschien wat langer, maar het is wel beter voor je haar.

6. Ga regelmatig naar de kapper

Als je niet zo nu en dan naar de kapper gaat om je beschadigde en/of gespleten haarpunten te knippen, dan kan je nog zo goed voor je haar zorgen maar het zal er niet heel veel beter op worden. Het beste is om elke 10 tot 12 weken naar de kapper te gaan, zo behoud jij mooi en gezond haar. Vooral in de winter en na de zomer moet je zeker een bezoekje brengen aan een kapper. Door het koude weer buiten en de warmte van je kachel of verwarming binnen krijgt je haar een fikse opdonder. Deze temperatuurverschillen zorgen er namelijk voor dat je haar droog wordt en je puntjes slijten. Maar ook het chloor van het zwembad, het zout van de zee en de zon kan je haar flink beschadigen. Ga dus niet voor de zomervakantie, maar juist na de vakantie naar de kapper. Zo kan je haar daarna weer herstellen!

7. Gebruik extra verzorging 

En last but not least, verzorg je haar nog eens extra goed door naast shampoo en conditioner ook eens per week een haarmasker te gebruiken. Vooral als je regelmatig je haar verft, stijlt, föhnt of van jezelf droog haar hebt. Tender loving care!

Hoe verzorg jij je haar en/of pas jij deze tips al toe?


Leuk dat je The New Girl In Town leest! Ik ben Laura en deel dagelijks de tips & tricks en inspiraties op het gebied van interieur, reizen, carrière, ondernemen, maar ook de laatste nieuwtjes, leuke weetjes en de trends op het gebied van fashion & beauty. Enjoy!

RELATED POST

 1. Te vaak je haar wassen is inderdaad niet goed, maar ook moeilijk te doorbreken. Die wasbeurten uitstellen is het makkelijkst in de vakantie. 😀

 2. Manon

  13 maart

  Ik ben echt slecht voor mijn haar: ik doe er niks aan. Het zit altijd in een knotje en de punten moeten nodig geknipt worden. Conditioners gebruik ik eigenlijk niet omdat mijn haar van zichzelf al slap en futloos is, en als ik er conditioner in die wordt het nog zachter en slapper. Ik geloof er zeker wel in dat deze dingen helpen, als je vrij normaal haar hebt. Maar ik zal het nog eens gaan proberen!

 3. Ik heb het echt lange tijd geprobeerd om niet elke dag mijn haar te wassen, maar dat is met mijn fijne haar geen echte optie, helaas. Zal nog wel eens een goede conditioner proberen.

 4. Robin

  13 maart

  Ik heb geen probleem met men haar veel te wassen ik haat met mijn droog haar ontploft het gewoon elke keer ik het was

 5. Ik was om de dag mijn haar.. Mijn haar is gewoon op de tweede dag al hartstikke vet. Ik wist niet dat het haar voor 25% uit water bestaat.. Nog meer drinken dus 😉

 6. Dinja

  13 maart

  Ik moet soms echt mijn haar vaak wassen, het wordt erg snel vet. Ik dronk trouwens al veel water maar ga dat nu nog meer doen, mijn haar heeft water nodig haha :p

 7. Rory

  15 maart

  Alles wat je zegt doe ik al 🙂 Ik ben net klaar met twee kuren beauty supplementen van Oenobiol (voor de blog) en ik ben er heel erg over te spreken. Ik probeer altijd uit te spoelen (pas op het laatste moment overigens met koud water, zodat de haarschubben kunnen sluiten). Ook gebruik ik nagenoeg geen styling producten. Wel een olie of serum voor de punten trouwens.

 8. Ik ben dus zo’n persoon die elke dag z’n haar wast. Heb het geprobeerd te doorbreken maar lukt gewoon niet! Misschien als ik een keer vakantie heb en nergens heen hoef, dan maakt het niet uit dat het vet wordt…

 9. Judith

  15 maart

  Hele goede tips, ik drink nog steeds te weinig, merk ik aan huid en haar

 10. Linda

  16 maart

  Fijne tips! Mijn haar is echt mijn signature en ik ben er dan ook heel erg zuinig op. Drink voldoende, gebruik natuurlijke producten en blijf ook ver weg van stylingtools 🙂 En ik merk ook dat sinds ik vegan ben gaan eten mijn haar ook veel meer glanst en sterker is geworden. Voeding heeft er dus zeker ook een grote invloed op.

 11. De grootste klacht van mensen die in het Midden-Oosten komen wonen is dat ze last krijgen van haaruitval. Niemand weet eigenlijk waar het vandaan komt en de meesten geven het water de schuld. Maar volgens mij zijn de dagelijkse zand- en zoutbeurten in combinatie met de zon ook heel slecht voor je haar. Ik heb me er inmiddels bij neergelegd. Maar ik zal je tips nog eens ter hand nemen.

 12. Margo

  16 maart

  Mijn super dunne haar waste ik vroeger elke dag of om de dag, want het was snel vet. Om de een of andere reden ben ik daar mee gestopt en nu was ik het één keer in de zes of acht weken. Het is nooit meer vet.
  Soms is het stoffig, dan spoel ik het met water. Alleen bij de kapper wordt het nog gewassen met shampo.

 13. […] 7 tips voor mooi en gezond haar […]

 14. […] geen ander hoe je kapsel je veel stress kan bezorgen en daarom heb ik dan ook wat tips verzameld om gezond haar te […]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

INSTAGRAM
@lauraboogers