De voor- en nadelen van ondernemen

voor- en nadelen van ondernemen

Sinds maart van dit jaar ben ik fulltime voor mijzelf aan het werken, dat betekent dat ik nu iets langer dan een half jaar zzp’er ben. De tijd vliegt echt voorbij en ik ben nog steeds blij dat ik de keuze heb gemaakt om dit avontuur aan te gaan. Elke dag is weer anders, spannend en een uitdaging. Maar ondernemen heeft ook zo zijn nadelen, waardoor ik soms ook denk: ‘misschien moet ik toch maar weer een vaste baan nemen’. Echter wegen de voordelen nog steeds zwaarder dan de nadelen. 

Denk jij er wel eens over na om te ondernemen of als freelancer aan de slag te gaan? Ik heb de voor- en nadelen van ondernemen, die ik heb ervaren de afgelopen zes maanden, op een rijtje gezet.

Vrijheid 

Laten we meteen beginnen het grootste voordeel van ondernemen, de vrijheid. Als zpp’er heb je de vrijheid om zelf je dagen en tijden in te delen. Ook heb je de vrijheid om te werken waar je wilt. Nu ben ik (nog) niet echt een digital nomad, maar die mogelijkheid is er wel. Alleen dat al is een heerlijk idee! Daarnaast betekent vrijheid als zpp’er ook dat je kan doen wat jij denkt dat belangrijk is en wat jij leuk vindt om te doen, zonder dat daar een manager of baas bij komt kijken. Jij bepaalt wat je doet en welke opdrachten je aanneemt!

Creatief bezig zijn

In mijn oude werk, voordat ik als zzp’er begon, was er ook zeker ruimte om creatief bezig te zijn. Toch lukte mij dat niet altijd en ging het vaak op de automatisch piloot. Nu ik een andere richting ben opgegaan, minder PR en meer online marketing en sociale media, merk ik dat ik veel meer mijn ei kwijt kan. Wellicht komt het doordat dit mij meer ligt en daardoor veel creatiever kan denken.

Afwisseling

Bij ondernemen komt veel meer kijken dan alleen het uitvoeren van de diensten (in mijn geval dan) die je aanbied. Er moet bijvoorbeeld ook administratie gedaan worden. En ik moet je zeggen dat ik dat, als structuurjunkie, best leuk vind om te doen. Ik denk dat het komt doordat het even wat anders is dan de rest van het werk. Naast de administratie komen ook sales en andere financiële en zakelijke aspecten om de hoek kijken. Lekker afwisselend dus!

Eigen verantwoordelijkheid

Wanneer je zzp’er bent, ben je verantwoordelijk voor je eigen succes. Alle opdrachten die je binnenhaalt en succesvol afrond, komen allemaal vanuit jezelf. Doordat je alles helemaal zelf hebt gedaan, geeft dat zoveel meer voldoening. Veel meer dan wanneer je dit in naam van een werkgever doet. Het is jouw naam en/of dat van jouw eigen bedrijf die eronder staat!

Maar zoals ik al zei, heeft ondernemen ook zo zijn nadelen. Persoonlijk vind ik de volgende drie het moeilijkst. 

Financiële onzekerheid 

Wanneer je voor een baas werkt, krijg je maandelijks hetzelfde bedrag op een vaste dag uitbetaald. Ook wanneer je die maand 2 weken op vakantie bent geweest. Helaas is dit als zzp’er niet het geval. Niemand kan garanderen dat je maandelijks hetzelfde bedrag uitbetaald krijgt. Het kan zo maar zijn dat je de ene maand heel veel verdiend en de volgende maand de helft minder. Die onzekerheid vind ik het moeilijkst aan ondernemen!

Geen vangnet 

En wat dacht je van een pensioen opbouwen, een uitkering of ziektewet-uitkering als je thuis komt te zitten, doorbetaling tijdens je vakantie. Dit is niet zo standaard wanneer je zzp’er bent. Je moet dit namelijk allemaal zelf regelen en… betalen. Dit kan zorgen voor een hoop extra kosten. Zelf heb ik besloten om dit het eerste jaar nog niet te regelen. Ik wil dit eerste jaar eerst kijken hoe alles loopt.

Geen collega’s 

Een derde en laatste nadeel van zzp’er zijn is toch wel het niet hebben van collega’s. In het begin had ik daar geen moeite mee, maar na zes maanden ‘alleen thuiswerken‘ mis ik soms wel het vragen om advies, sparren en gewoon de gezelligheid van collega’s. Natuurlijk werk ik met mijn werk ook veel samen met opdrachtgevers, maar dat is toch anders. Gelukkig zijn er nog wel een hoop alternatieven, zoals een dagje samenwerken of afspreken om te sparren met andere zpp’ers. Maar je kan ook voor één of meerdere dagen een werkplek huren. Dat is toch wel echt  iets wat ik graag de toekomst zou willen doen.

Ben jij zzp’er en/of heb je wel eens nagedacht om te ondernemen? Wat vind jij de voor- en nadelen?


Leuk dat je The New Girl In Town leest! Ik ben Laura en deel dagelijks de tips & tricks en inspiraties op het gebied van interieur, reizen, carrière, ondernemen, maar ook de laatste nieuwtjes, leuke weetjes en de trends op het gebied van fashion & beauty. Enjoy!

RELATED POST

  1. Hier in België wordt het echt niet makkelijk gemaakt om te ondernemen.. Veel regeltjes, veel belastingen, weinig voordelen als je gezondheid het even laat afgeven .. Nee, geef mij hier maar loondienst!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

INSTAGRAM
@lauraboogers